Jakie wymogi powinien spełniać ruszt do grilla?

Wybór odpowiedniego rusztu na grill to kluczowa kwestia. Warto wiedzieć, dlaczego jest to tak bardzo istotne.

Zakup odpowiedniego grilla

Podstawę grillowania stanowi oczywiście grill. To narzędzie, na którym można piec dania. Wyróżnia się dwa rodzaje, tradycyjny na węgiel, z charakterystycznym dymem oraz elektryczny, bez niego. W pierwszym przypadku potrzeba opału, w drugim prądu. Miłośnicy grillowania jednak są zgodni co do tego, że nic nie dorównuje smakowi mięs i warzyw zapiekanych na tradycyjnym ruszcie. Wiele osób mieszkających w bloku nie mogło z nich jednak korzystać, ze względu na obowiązujące przepisu. Jednak firma Lotus Grill dostarcza rozmaite klasyczne grille odpowiednio unowocześnione, które wykorzystują węgiel lub brykiet, jednak zastosowana technologia zapobiega wydostawaniu się dymu. Dzięki temu można z nich korzystać na balkonie, a nawet w domu – tak jak lubimy i w zgodzie z prawem.

Wybór rusztu

Ruszt, czyli metalowa część, na której układa się potrawy do grillowania, musi spełniać odpowiednie wymogi. Na co należy zwrócić uwagę? Przede wszystkim na materiał. Musi to być czysta stal, bez żadnych farb i dodatków, które są szkodliwe. Powinna być odporna na wysokie temperatury. Kolejną sprawą jest wielkość. Ta zależna jest od zapotrzebowania, ale zawsze dopasowana do rozmiaru grilla. Zbyt mały ruszt nie będzie się odpowiednio trzymał, podobnie jak zbyt duży. Bez stabilizacji potrawy mogą po prostu spaść, a przy okazji kogoś popatrzyć. Ruszt powinien mieć wygodną rączkę do trzymania (a najlepiej dwie), dobrze też dokupić do niego uchwyt drewniany lub specjalne rączki, aby się nie poparzyć. Wiele rusztów jest jednopoziomowych. Oznacza to, że w jednym czasie można przygotować jedną serię potraw. Warto wybrać ruszt z dodatkową przestrzenią na dołożenie kolejnego rusztu, by na nim podgrzać np. warzywa. Należy także pamiętać, że element ten powinno się łatwo czyścić – nie ma nic gorszego niż wielogodzinne szorowanie.