Czy griillowanie bez dymu jest możliwe?

grillowanie

Większość z nas z utęsknieniem czeka na nadejście wiosny. Cieplejsze dni sprawiają, że chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Nie możemy też doczekać się otwarcia sezonu grillowego ze znajomymi i smaku dań przygotowywanych na żarzącym się węglu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że sezon grillowy może trwać cały rok. Jak to możliwe? To proste – wystarczy wyposażyć się w grill, którego można używać nawet na swoim niewielkim balkonie!

Grill ekologiczny

Zapewne wiele osób pomyślało w tym momencie o grillu elektrycznym. Jest on niezłym rozwiązaniem, jednak nie oszukujmy się – dania z niego nie mogą równać się z tymi przygotowanymi na węglu. Między innymi z tego powodu coraz bardziej popularne stają się ekologiczne grille węglowe, które nie generują dymu. Sekret takiego grilla to specjalna misa, która zbiera tłuszcz skapujący z potraw na węgiel. To właśnie to zjawisko odpowiada za charakterystyczny, grillowy dym. To jednak nie wszystko. Tłuszcz skapujący na palący się węgiel prowadzi do powstania różnych substancji rakotwórczych. Im więc dłużej pieczemy daną potrawę na tradycyjnym grillu, tym więcej dostarczamy ich do organizmu. Dym jest szkodliwy nie tylko dla nas, ale również dla środowiska naturalnego. Dlatego właśnie urządzenia ograniczające dymienie nazywane są grillami ekologicznymi.

Grillowanie bez wychodzenia z domu?

Czy zatem grill ekologiczny umożliwia pieczenie zdrowych potraw na węglu nawet we własnym domu? Zdecydowanie tak, lecz pod pewnymi warunkami. Mówiąc „w domu”, mamy na myśli balkon, taras, lub kuchnię z dużym, szeroko otwartym oknem. Trzeba bowiem pamiętać, że palony węgiel emituje CO2, dobra wentylacja jest więc kluczowa dla naszego zdrowia i bezpieczeństwa. Nawet grillując na balkonie w bloku, z pewnością mieszkanie nie przeniknie przykrym zapachem dymu, nie będzie on też stanowił problemu dla sąsiadów. Warto wspomnieć też, że grille elektryczne wyposażone są w termostat, dzięki czemu możemy dokładnie ustawić temperaturę pieczenia. To z pewnością ograniczy charakterystyczny aromat zbyt mocno przypalonej kiełbaski, ryby, czy kurczaka. Osoby, które lubią grillować w większym gronie, nie muszą się martwić o ograniczenia urządzenia. Grille ekologiczne są bowiem dostępne w różnych rozmiarach: wersja mini z pewnością sprawdzi się na malutkim balkonie, a model XXL o średnicy rusztu 58 cm na większych imprezach nawet do 100 osób. Nowoczesne grille bezdymowe mają do tego ciekawy, niebanalny design i dostępne są w kilku wyrazistych kolorach. Z pewnością każdy znajdzie urządzenie dopasowane do jego potrzeb.