Podajemy hasło: Okoń

Nie masz pomysłu na obiad? Postaw na rybę z grilla. Michał Dobosz i Kacper Salzman polecają labraksa pieczonego na desce cedrowej z ziołami. Spróbuj przygotować go sam!

Okoń z grilla – składniki:

  • labraks
  • miód
  • odrobina octu
  • sól
  • sfermentowany pieprz
  • cebula
  • limonka
  • świeże zioła

Okoń z grilla – przygotowanie:

Deskę cedrową moczymy w wodzie przez około 30 minut. Dodaje ona aromatu potrawie i możemy jej używać kilka razy. Deskę wrzucamy na ruszt i czekamy, aż się nagrzeje. Kiedy zacznie „strzelać” obracamy ją.

Przygotowujemy marynatę do ryby z miodu, octu, soli i pieprzu sfermentowanego. Gotową mieszanką polewamy rybę. Cebulę i limonkę kroimy na plastry. Tymi składnikami faszerujemy rybę. Możemy dodać też świeże zioła. Okonia marynujemy przez około 20 minut.

Na desce cedrowej kładziemy świeże zioła i układamy rybę. Na rozgrzany brykiet wrzucamy gałązkę świeżego rozmarynu. Okonia po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Kiedy grill jest nagrzany do około 60 stopni (temperatura maksymalna) zdejmujemy rybę z rusztu i obieramy ją ze skóry.